~ Codruţ Constantinescu: „Studii irlandeze“

De ce „Studii irlandeze”?

Pentru ca Irlanda este moştenitoarea unei tradiţii istorice, culturale şi (încă) lingvistice unice în Europa, tradiţia celtică. Irlanda a reprezentat marea problema europeana a celui mai mare imperiu colonial cunoscut de istorie, Imperiul Britanic si cea mai tulburentă colonie europeană a Imperiului. Toate încercările de pacificare ale insulei de smarald au eşuat. Confruntările izbucnite şi reprimate în săptămâna Paştelui (catolic) din anul 1916 au condus la radicalizarea miscarii nationaliste irlandeze iar confruntarile dintre cele doua parti beligerante, rebelii irlandezi si fortele Coroanei Britanice din perioada 1919-1921 s-au sfarsit numai dupa ce Londra si-a retras trupele si a acordat o independenta de facto Sudului insulei (proclamata de jure in 1948). Împărţirea insulei între cele 26 de comitate sud-irlandeze, predominat catolice şi cele 6 nord-estice, cu majoritate protestantă, rămase sub o laxa jurisdicţie britanică a reprezentat principalul motiv pentru care Irlanda a ramas în conştiinţa colectivă a contemporanilor mai ales prin razboiul civil din Ulster din anii ’70 si ’80 şi mai puţin prin miracolul economic al dragonului celtic.

În acelaşi timp, Irlanda a fost şi este un nesecat izvor de talente litarare, de la anglo-irlandezul protestant si dublinez, Jonathan Swifft trecand prin clasicii Yeats, Shaw, Joyce, Synge, O’Casey ajungand la Seamus O’Heaney prezenti in volum prin implicarea si conceptiile lor politice.

O altă perspectivă pe care am ales să o prezentăm este odiseea emigratiei irlandeze in spatiul lingvistic anglofon, proces masiv dupa Marea Foamete din anii 1845-1849 cu importante repercursiuni atât asupra Irlandei cât şi a ţărilor-gazdă (Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelanda sau chiar Marea Britanie). Am incercat si sa prezentam transformarea acestui flux migrator format din oameni saraci si fara educatie din secolul al XIX-lea într-un flux migrator alcătuit din oameni din ce in ce mai bine pregătiţi, capabili să acceada la pozitii de conducere pe care strabuncii lor nici nu le-ar fi visat, din secolul al XX-lea.

Un alt aspect la care ne-am referit a fost si supravieţuirea lingvistică a irlandezei sau gaelicii, limbă care, spre surprinderea marii majorităţi a europenilor va deveni şi ea limbă oficială a Comisiei si Parlamentului European chiar daca nu mai este vorbit curent decat de cateva sute de mii de oameni. Chiar daca nu mai este vorbită nici chiar de către irlandezi, gaelica este una dintre cele mai vechi limbi din Europa.

Menţionăm în final că, din câte ştim, cartea de faţă reprezintă prima încercare de a prezenta istoria Irlandei si a poporului irlandez în limba română.

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: