~ Octavian Sărbătoare: „India puterilor magice“, volum apărut la Editura „Flori Spirituale“, Deva

In cadrul anului omagial Mircea Eliade, prozatorul australian de origine romana Octavian Sarbatoare a lansat in luna iulie in Deva la Editura Flori Spirituale, India puterilor magice Vol. 1. Volum omagial la aniversarea a 100 de ani de la nasterea lui Mircea Eliade. Nuvele

„INDIA MISTERELOR”

Multe s-au scris şi spus despre misterioasele puteri pe care le-ar deţine unii oameni care aparţin sau se dedică tradiţiilor spirituale ale Indiei. În special disciplinele yoga şi tantra sunt creditate cu a conferi puteri magice, înzestrări personale de excepţie. Transmiterea orală a acestor idei, de-a lungul multor generaţii de oameni, a creat spirtualităţii indiene o aură de mister.

Volumele de faţă nu intenţionează de a ridica vălul şi a explica veridicitatea sau potenţialitatea acestor puteri, numite cel mai adesea siddhis sau vibhutis.

Autorul, care a trăit experienţa misterelor Indiei, intenţionează de a arăta în continuare partea tainică a tradiţiilor spirituale ale Indiei, printr-o abordare fantezistă a lor, ca literatură beletristică.

Puterile supranormale există ca mister nu numai în spiritualitatea indiană, dar şi în alte tradiţii spirituale. Dar, aşa cum se va vedea din parcurgerea lecturii nuvelelor, bogăţia şi nuanţarea misterelor conferă Indiei un loc aparte. Există o varietate imensă de exprimare a misterelor necunoscutului, teme dezvoltate de mii de ani.

Dar nu numai vechimea tradiţiei spirituale duce la aprecierea valorilor prezentate în aceste nuvele, ci însăşi calitatea lor: enigmele Indiei însoţesc orice domeniu al năzuinţei de ascensiune către Divin şi de unire cu puterea creatoare. Exprimă astfel dorinţa omului de a emula Creatorul. Aceasta îl face pe cel dornic de puteri magice să le dorească şi să le folosească. Desigur că posesia puterilor magice are întotdeauna două aspecte. Pot fi puteri care se manifestă pentru a crea lumina, dar pot fi şi puteri folosite pentru a sluji întunericul.

Cititorul va constata că bătălia dintre lumină şi întuneric se duce atât în planul grosier, cât şi în cel subtil. Mai mult, uneori protagoniştii părăsesc tabăra în care se află, dezertând în cea adversă. Tematica părăsirii unui mod de folosire a puterilor şi alianţa cu cel opus este binecunoscută. În creştinism, de exemplu, Lucifer a fost iniţial un înger al luminii. În sensul celălalt, se va constata că cei care au slujit un timp întunericul, părăsesc această cale, pentru a se alia forţelor luminii. Este tematica clasică prezentă în tradiţia creştină, cea a pocăinţei şi renunţării la faptele răului. Prin expunerea feluritelor capacitaţi supranormale am intenţionat să arăt că deşi exponenţii umani ai întunericului pot dobândi puteri, aceste posibilităţi, în cele din urmă, nu rivalizează cu cele dobândite de cei aflaţi de partea luminii.

Aceste idei sunt de altfel mult vehiculate în marile tradiţii religioase ale lumii: exponenţii răului în cele din urmă îşi primesc pedeapsa pentru faptele lor reprobabile.

Tradiţia spirituală indiană are totuşi ceva aparte: conceptul de reîncarnare pare că rezolvă consecinţele oricăror fapte, bune sau rele. Prin urmare nimeni, conform acestui crez, nu scapă de rezultatele acţiunilor sale. În timp vor triumfa adevărul şi dreptatea.

Aceste idei dau speranţă tuturor celor care doresc binele: cândva, în viitor, fiecare îşi va primi răsplata, bună sau rea, pentru faptele făcute. Tematica abordată de mine, cea a puterilor magice, într-un fel avertizează: puterile supranormale pot fi obţinute, dar trebuiesc folosite cu înţelepciune.

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: