~Adrian Botez

Ceea ce va trimit acum – eu socotesc a fi nu doar niste meditatii, ci chiar un studiu, cu tot cu solutii!!! – asupra a ceea ce s-a intamplat, in plan cultural-spiritual, in Europa, in mileniul al II-lea – si, mai cu seama, in ultimii 300 de ani (asa-zisa aparitie a „societatii moderne”…) – si cum, un om bine format cultural-spiritual („cultura” INCA insemnand, pana in Evul Mediu, CULTUALITATE!!!) – sub influenta unor idei, aparent bine chibzuite-gandite – ma refer, in primul rand, la ” Contractul social” al lui Rousseau – s-a deformat cumplit.

Singura solutie, pentru salvarea sa (a omului contemporan) – si nu spun o noutate, CI O DEMONSTREZ!!! – este re-constientizarea sacralului(cf. N.Berdiaev, Noul Ev Mediu), in toate institutiile functionale ale societatii. Dar aceasta pretinde restaurarea sacralului, in primul rand, la nivelul individului social (pentru a putea spera la restaurarea societatii re-crestinate, trebuie re-format/re-formulat omul comunitar-cristic!). Si asta nu poate fi facuta altfel decat prin modificarea radicala a viziunii asupre fenomenului educational – re-facand legatura dintre Stat si Biserica – desfiintand, acum (cat mai curand!!!) ceea ce a infiintat Cuza, si anume statul laic-ateu… DREPTUL si PEDAGOGIA trebuie sa-si dea mana, sub buna priveghere a Bisericii/Religiei. Daca staruim a nu ne intoarce, de la statul laic, la statul religios(nu neaparat theocratie!) – n-avem nicio sansa de evolutie spirituala – ci doar sansa sinuciderii lente.

Studiul meu, intitulat „Cum s-a format/deformat omul social european – pentru restaurarea lui homo religiosus in societatea contemporana (un istoric al formarii/deformarii si importantei educativ-juridicului in societatea umana europeana)” – sper sa puna pe ganduri – daca nu acum, atunci foarte curand… – atat pe dascali-profesori, cat si pe juristi, cat si pe preoti… In fine, pe toti cei care, inca mai sper, au mai ramas responsabili si preocupati de soarta lor si a urmasilor lor… – a umanitatii, daca nu suna prea pompos, in acesta realitate contemporana jalnica si aparent iremediabil anarhizata!!!

Sper ca acest studiu, facut istoriceste (stiintific…), cat mai aplicat si obiectiv, fara „parti pris”-uri – avand in studiu realitatea-REALA, iar nu doar cartile (cu toate ca bibliografia lui e stufoasa…) sa poata fi publicat de dvs., intr-una dintre revistele dvs.(integral, fara „va urma”…) – fie si pentru a contribui si noi la datul semnalelor de alarma socio-spirituala cuvenite, spre a se vedea, de catre cei care au pierdut/pierd curajul existential-spiritual, ca mai sunt sanse, ca mai sunt oameni care judeca/apreciaza, la rece, sansele de salvare spiritual-ontologica/mantuire (veti vedea prezentarea „societatii lui Hristos”, adica aprecierea posibilitatii formarii unei societati umane cu ochii spre ceruri, oarecum asemanator modului cum a privit lucrurile, vizionar, candva, Sf. Augustin, in ” Civitas Dei„… – eu, insa, iau in consideratie realitati pe care lumea le-a capatat, in plus, intre timp…, de la Sf. Augustin incoace…). Mai pe scurt, sa dam sansa de a-si vedea sansa vindecator-spirituala (si, in consecinta, sansa real-ontologic-umana!!!), celor care chiar si-o mai doresc…

ADRIAN BOTEZ

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: