~ Gelu Voican Voiculescu: „Din vârtejul războiului“

O CARTE NOUĂ: „DIN VÂRTEJUL RĂZBOIULUI“ vol.  III,  de Octav Tazlaoanu

Iata cateva ganduri ale lui Gelu Voican-Voiculescu, ingrijitorul acestei editii importante care aduce in actualitate chipul quasi-ignorat al unui mare jurnalist transilvan de la cumpana veacurilor trecute: „Octav Tazlaoanu este tatal mamei mele,  bunicul meu.  Ii seman intr-un fel iar scrisul imi seamana cu al lui.  A avut o soarta vitrega, ingrata. A facut «LUCEAFARUL» care, insa,  a cazut in sarcina lui Goga,  desi acesta era cu mult mai tanar.  «LUCEAFARUL» a fost una din cele mai prestigioase reviste ale romanilor din Transilvania si din Romania .  El a preluat-o de la niste tineri studenti care facusera o foaie efemera. Lui insa nu i se recunoaste meritul. Frumusetea este ca a scos-o in inima Budapestei, la inceput de secol XX; era o sfidare sa apara aceasta revista,  acolo si atunci.

Era nascut la Bilbor, in Harghita, dar era „tazlaoan“.  Tazlaoanii erau ciobani de pe Tazlau si s-au mutat pe valea Toplitei , moldovenizand regiunea.

 

Cartea am  ingrijit-o din devotament. Stiu sa fac carti, am priceperea asta. Sau poate ma insel.  Dar am cateva precedente, ca arhitect de carti fiindca imi place munca asta, o insusire care poate imi vine de la el“.

 

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: