~Ioan Miclău: „Scrieri în proză“

 

1 Martişor, 2007 – a sosit şi în Australia –

Editura „CUGET ROMANESC“ – Barda- Mehedinti –Romania, stia ca cele mai frumoase cadouri, flori, poezii, carti, de 1 Martisor, aduc romanilor din lume satisfactia bucuriei, recunostintei si iubirii!

Astfel, io, subsemnatul Ioan Miclau din Australia, am primit Volumul I din cartea „Scrieri in proza“, carte ce am terminat-o la finele anului 2006.

Tiparita la SITECH- Craiova, stocul de carti a ajuns cu bine la Biblioteca „Mihai Eminescu“ –Cringila, unde isi asteapta cititorii, cumparatorii, vizitatorii, etc. Cartea poate fi expediata oricarui solicitant roman din lume. Cost $10. Volumul II, este in curs de terminare, si cu siguranta va apare in acest an. Multumiri alese editorului Prof. Pr. Alexandru Stanciulescu-Barda, pentru terminarea in termen si intr-o impecabila stare calitativa in care a fost editata

aceasta carte, ajunsa la autor (subsemnatul) de Martisor – 2007

Cu drag din Australia,

Scriitor: IOAN MICLAU
_______________________________________________________________

 

„Cand am inceput sa adun aceste povestiri si studii spre a le aseza intr-o carte aveam in mintea mea acel imbold, specific in general fiecarui scriitor sau poet, de a-mi pastra intr-o oarecare grupare unitara a tot ceea ce scrisesem si mi se parea intrucatva mai valoros.

 

Fiind insa scrierile mele extrem de imprastiate prin diferite alte publicatii, reviste, ziare, scrisori, altele inca in manuscript, stiam ca imi va lua timp implinirea acestui deziderat. Mai stiam insa, ca orice lucru luat in ordine, catinel, vorba cercetatorului, si dupa intelepciunea proverbului : „pic cu pic se face lacul“, am pornit la drum. Mi-am ordonat materialul cat de cat dupa tematici, fara insa o anumita cronologie, fiindca trebuie sa stiti, caci aceasta carte va incorpora o sumedenie de articole si povestiri pe care le-am scris de-alungul anilor, si astea inca de la stabilirea mea in Australia, la inceputul anilor 1980, cand in mintea mea deja incepuse a dospi aluatul artelor in general, chemarea divinei muze. Venisem dintr-un mediu industrial, aveam insa radacinile copilariei la sat, pe care si azi, dupa vorba lui Lucian Blaga, il vad a fi „locul unde s-a nascut vesnicia“. Cred ca simplitatea satului si al parintilor mei, mi-au slefuit un caracter bland, care s-a asezat pe fondul constiintei mele si nu s-a miscat in nici un chip, chiar daca vremile l-au zdruncinat, ma simteam mai bine inlaturat dar stand pe verticalitatea mea, decat sa fiu ridicat dar legat de slugarnicie.

Ajuns in Australia, pot spune, am inceput sa simt gustul libertatii, dar si a apropierii de arte, de poezie, care cei drept, imi facuse cu ochiul din primii ani de scoala primara, la cercul literar deschis de profesorul meu de Limba Romana, dl.Parghel Constantin. Atunci eram copil, aici aveam 39 de ani, cand m-am trezit intr-o mare de informatii si stiinte, de care ma simteam atat de atras incat nu pridideam cu cititul, cu adunatul cartilor de tot felul. Astfel aveam sa-mi incropesc si biblioteca familiei. Asadar, in acest fel incerc sa-mi motivez si varietatea articolelor mele sub forma de povestiri si studii, scrisori, etc., ce fac textul acestei carti.

Nefiind prea interesat cu lumea dinafara familiei, deoarece placerea muncii mele literare mergea paralel cu efortul fizic la Otelariile Port Kemblei, unde se transpira nu se faceau vrajbi, am crescut si in domeniul literar.

Scrierile mele veneau prin regula spontaneitatii, a efectului de moment, si deci neputand fi vorba de o anume linie cronologica. Cum spuneam mai sus, le-am dat o oarecare ordine dupa tematici, cum ar fi cele de ecologie, tehnologie, educatie, arte, deci exact ceea ce ma misca pe mine, si de care ma simteam atras. Nu gandeam prin ceturi politice cari imi aduceau intotdeauna tulburari de spirit. Gandeam logic si natural, savuram frumusetile moralei si educatiei bunului simt. Atractia asta spre partea beletristica a artei literare la mine se manifesta cu atata tarie, incat convingerea mea era clara, caci rolul oricarei arte nu poate fi in final decat de crestere, de inobilare a fiintei umane, fiindca ma experimentam pe mine insumi. Imi place sa cred cu convingere ca scoala romaneasca da stralucire din generatie in generatie acestei limbi romanesti, si nu va crea una paralela pentru invatati dar neinteleasa de multimea de rand al neamului. Eminescu, vorbea pe intelesul tuturor si era mare, mai mare decat noi, cari inexplicabil schilodim vorba si scrisul nostru. Iubesc criticii literari care au albit in domeniile si studiile artelor in general, mai ales studiinduse si pe ei insisi. Chiar la-si numi prieten adevarat pe cel ce m-ar numi acum neam de traista ciobaneasca, decat a fi neam de traista universitara batjocorindu-mi radacina culturii carea-i apartin. In aceasta carte ce o prezint azi spre publicare, cititorul meu va gasi o varietate de teme despre ce nici nu te gandesti, dar zic, s-ar putea totusi sa capteze curiozitatea cititorului.

In sfarsit, spre a reda si o oarecare autobiografie a autorului acestor randuri, in aceasta carte ce se afla deja sub lumina tiparului in Romania, cititorul o va avea in frumoasa mea descriere intitulata „Padurea, universul copilariei mele“, inclusa in carte “.

Toate cele bune !

Si eu astept cartea !

Ioan MICLAU – AUSTRALIA

_____________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: