~Ioana Stuparu -Lansare de carte în 22 Făurar , un reportaj de Gabriela Zăvălaş Anghel

În 22 Făurar cu puţin anterior Dragobetelui iubeţ şi pur românesc şi mărţişorului primăvăratec, la Centrul Cultural al M.I.R.A. s-a derulat un demers cultural de excepţie cu asistenţă intelectuală şi numeroasă. Delicata şi agreabila scriitoare Ioana Stuparu şi-a lansat volumele “Clipa de Lumină” ce relevă experienţele miraculoase ale autoarei, bun receptor al mesajelor divine şi “Grădina care s-a suit la Cer” un volum de perle parcă desprinse din trilogia sa anterioară: “Oameni de Nisip” – roman al satului colectivizat cu lacrimi de sânge…

Însuşi titlul volumului “Grădina care s-a suit la Cer” are o doză masivă de încărcătură metaforică şi implicit lirică şi un conţinut sciitoricesc ce-ţi generează delicii de lectură; îţi suscită interesul şi tentaţia de a nu o lăsa din mână decât după ce i-ai parcurs toate filele.

Prozatorul optzecist Mircea Nedelciu, prematur plecat dintre noi în urma unei grele suferinţi, spunea că pentru fiecare există un loc căruia îţi place să-i spui “acasă”. Pentru Ioana Stuparu acasă este comuna Mârşani, judeţul Dolj, nu prea departe de Dăbulenii atât de glorios… în pepenii apreciaţi.

Cu condeiul inspirat de o entitate divină, parcă se întoarce cu dragoste, nostalgie, dar realist, la rădăcini, la ţinuturile natale, în trecutul ireversibil al copilăriei şi adolescenţei, imortalizând ritualuri, tradiţii, dicţia locului, oameni care i-au marcat existenţa şi amintirile. O face profesionist şi incitant putând concura cu Marin Sorescu, Liviu Rebreanu, Pavel Dan etc.

Cronicarul revistei “Argeş” – Piteşti, Dumitru Augustin Doman scria că “Marin Sorescu a fost ultimul mohican al Literelor care a abordat ruralul” şi l-a redat cititorilor în toată originalitatea sa.

Iată că pe firmamentul luminos cărturesc s-a mai ivit încă un mohican, dar cu fustă… care ne-a întărit convingerea, dacă mai era nevoie, că mica noastră cultură… din aşa zis mica noastră ţară… musteşte de talent.

Tânăra poetă Oana Luiza Grosu deşi copleşită de resposabilităţi: mamă, salariată, studentă a ţinut să facă act de prezenţă la eveniment din pură simpatie pentru mai vârstnica sa colegă de condei şi vis; şi admiraţie pentru maniera măiastră în care aşterne pe hârtie fapte ce rămân demne de a fi imortalizate într-o carte. Poetul tot atât de tânăr şi remarcabil Petre Flueraşu care coordonează pe Internet revista “Arcada” în intervenţia sa a afirmat că deşi nu este familiarizat cu regionalismele… l-a scos din impas telefonic bunica sa şi este meritoriu că aceste aspecte interesante şi inedite pentru citadini, sunt puse în evidenţă şi rămân în memoria unei cărţi cu aportul plin de talent şi personalitate al autoarei. Personajele pitoreşti, ori dramatice din volum utilizează expresii ale locului cu un parfum de iocoană veche. Petre Flueraşu le-a decriptat cu bunica.

Ca printr-un miracol s-a aflat în Bucureşti şi a venit la lansare tânăra Maică Filofteia – călugăriţă la Mânăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ, prietenă şi fostă colegă de Faculate la A.S.E. cu fiica autoarei.

Maica a fost şi sponsor al volumului “Clipa de Lumină”.

Au ţinut “spici” poetul Geo Călugăru – peşedinte al Cenaclului Ioan Tecşa din Centrul Cultural al M.I.R.A., epigramista profesoară Elis Râpeanu, scriitorul profesor Gim Laurian, poeta, traducătoare Paula Romanescu, membrii ai Cenaclului Ioan Tecşa: Marilena Caraghiaur, Eugen Mircea Pricop, epigramiştii Gheorghe Grosu, Nicuşor Constantinescu, Nicolae Valentin.

Poeta, editor la “Florile Dalbe”, Sabina Măduţa a fost cucerită de farmecul stilului şi după ce a citit cărţile autoarei i-a luat interviu pentru emisiunea “Studio deschis” de la Radio România Actualităţi, în 2007. A ţinut s-o felicite încă o dată prin intervenţie şi prezenţă la prezidiu.

A onorat-o de asemeni în prezidiu poeta Victoria Milescu cronicar ce ţine rubrica de critică a revistei “Sud” – Bolintin.

Şi profesoara Viorica Provian a rostit cuvinte pline de simţire.

Ne-a recitat din volume cu virtuozitate şi vocaţia recunoscută, şlefuită atent în decursul apariţiilor scenice, actriţa Doina Ghiţescu.

Chitaristul Dumitru Dinu cantautor a interpretat vocal şi pe strune un cântec cu zeii numiţi cai, în manieră folk.

În final Doamna Viorica Ghiţă Teodorescu – realizator la Radio România Actualităţi emisiunea “Nostalgia”, i-a luat un interviu Ioanei Stuparu.

Am asistat la o seară caldă, calmă, emoţionantă, în care cei prezenţi s-au încărcat cu energie pozitivă şi s-au întors la căminele lor mai îmbogăţiţi spiritual din atmosfera de elevaţie intelectuală. Şi asistenţa a format o grădină îmbietoare, parfumată care s-a suit la Cer prin trăirile de karate ale serii de 21 Făurar.

Scriitoare Gabriela Zăvălaş Anghel

21 Februarie 2008

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: