~Mihaela Stîngă: „Din prietenia mea cu Simona Anomis, s-a născut o carte – «Tarotul umbrelor»“

In iarna anului 2004, chiar inainte de Anul Nou, un prieten care era de parere ca am ceva inclinatii in ale scrisului, m-a incurajat sa trimit la redactia ziarului www.rom2.de pe care-l citea cu interes de ceva vreme, una din povestile mele. O mai facuse el si cu alte ocazii, dar eu, satula de incercarile-mi esuate de a intra in legatura cu publicatii romanesti, imi pierdusem cheful de a mai inoportuniza mass media cu scrierile mele.

In fine, cum nimic nu e degeaba si toate se intimpla cind le vine timpul, poate datorita atmosferei sarbatoresti din preajma sarbatorilor, care te fac mai optimist si mai vesel, am trimis intr-o doara un articol pe adresa redactiei www.rom2.de.

Si ce sa vezi, culmea surprizei si a marinimiei lui Mos Craciun, redactia imi raspunde foarte promt, prietenos si amabil, ba chiar se ofera sa imi publice povestioara si ma incurajeaza sa mai scriu. Grozav cadou de sarbatori, pentru una ca mine, care de mai bine de 6 ani sufeream ingrozitor de inutilitate, singuratate si prosteala cronica.

Raspunsul pozitiv al redactiei m-a gidilat ingrozitor de placut la egoul meu aflat in putrefactie de atita rutina si m-a scuturat din amorteala. Cine se ascundea in spatele acestui ziar electronic? Cine erau persoanele din comitetul de redactie? Am citit despre fiecare si am cautat dupa numele lor in Internet. Asa am intrat in legatura virtuala cu Simona Anomis. I-am citit citeva fragmente din romane si m-am topit de admiratie si candoare. Ceva a facut klick in sufletul meu si am simtit nevoia sa o string in brate pe Simona si sa plingem amindoua intr-o gara pustie, dupa pisica vargata calcata de tren.

I-am scris Simonei un mesaj electronic, cu dorinta de a o cunoaste personal. Ba chiar mi-a raspuns, mai intii scurt din Spania unde se afla in vacanta, apoi din ce in ce mai des si mai pe larg dupa intoarcerea acasa, si n-a durat mult pina am devenit bune prietene.

Intr-o zi mi-a vorbit de proiectele ei in lucru. Mi-a spus ca a inceput cu ani in urma o carte despre misterul Tarotului, dar ca a lasat-o in paragina, din lipsa de colaboratori. Ba hodoronc-tronc imi zice:

„Ce-ar fi sa imi faci tu desenele pentru carti? Am vazut ca stii sa desenezi, am incredere in tine, precis ca o sa fii in stare sa le faci”.

Si uite-asa m-a motivat Simona sa ii promit ca macar voi incerca, sincera sa fiu cu gindul ca ii voi demonstra contrariul, dar cum sunt de principiu ca „incercarea moarte n-are”, am acceptat.

Ea mi-a povestit ce simbolizeaza fiecare carte, iar eu am incercat sa mi-o imaginez. Intii am desenat cu mina, apoi cu computerul, incet incet s-a conturat o umbra de speranta, ca ar putea iesi ceva. M-a incurajat pe mine sa desenez mai departe, iar eu am impuns-o pe ea sa scrie cartea pina la capat. Am intrat intr-un ritm de competitie si uite-asa, in vreo 2 luni, proiectul era gata, respectiv manuscrisul si desenele, venise vremea asadara sa ne intrebam ce facem cu ele.

Raspunsul era la mintea cocosului, trebuia sa gasim o editura care sa publice cartea….Am scos din internet toate adresele de edituri existente, vreo 125. Din ele am scris la cca. 80. Din 80 ne-au raspuns interesate 7. Din 7 am ramas in negocieri finale cu 3, iar din cele 3 am ales-o pe cea care ne-a propus tirajul cel mai mare si a fost de acord cu procentul cerut de noi, respectiv Editura Studia din Cluj.

Cautind printre amintiri, gasesc un mesaj de pe vremea negocierilor, datat 12.04.2005:

„Stimata doamna,

Suntem interesati de propunerea dumneavoastra. In acest sens ,va rugam sa ne dati cateva detalii legate de cartea dumneavoastra: numar de pagini, format,etc.

Speram o colaborare fructuoasa.Asteptam raspuns.

Cu stima,

Nicu Dragos”

Zis si facut, si uite-asa, citeva zile mai tirziu incheiam contractul cu editura Studia si respiram usurate, asteptind sa apara cartea in 3 luni asa cum prevedea contractul.Dar cum socoteala din tirg nu se potriveaste cu cea de acasa, iar contractele in Romania nu se respecta din principiu, cele 3 luni se inmultira cu timpul la 9, probabil ca sa se nasca pruncul la termen si sa nu fie cumva prematur si handicapat.

Si-apoi ce mai conteaza, important e deznodamintul, care se dovedi pina la urma a fi cu happy-end, chiar daca a durat mai bine de un an.

La data de 26 mai 2006, l-am si botezat oficial pe „pruncul nostru” la Libraria Universitatii din Cluj:

Din pacate, nu am putut participat la acest eveniment mult asteptat, desi tare mi-as fi dorit sa gust si eu din „marea brinza” careia i-am pus cheag eu si Simona acum un an si jumatate. Cum a fost mi-a povestit Simi exemplificindu-mi cu poze:

A deschis cuvantul Nicu Dragos- director al editurii Studia multumind de prezenta numeroasa, apoi a luat cuvintul doamna Voichita Ciobanu Maiorescu, profesor si critic literar profesor cu resedinta in America care considera ca Tarotul nu este doar o stiinta oculta sau un oracol ridicol, asa cum s-a abuzat de acest aspect in occident ci este o arta fascinanta de autocunostere de a face cunostinta cu cel de-al saselea simt din noi.

Prin urmare, daca v-am facut curiosi va invitam sa rasfoiti si dvs printre umbre pentru a face cunostinta cu misterul Tarotului.

Cartea „Tarotul umbrelor” si cele doua seturi a 78 de carti de Tarot „Mirina´s”, le puteti procura contactand urmatoarele adrese: mihaela@stinga.de sau Simonanomis@aol.com.

Si incalecai pe-o sa, si va spusei povestea asa, cum a fost ea. Cu rabdare si intentii bune, orice e posibil, pina si sa scoti o carte in Romania fara sa-i platesti costurile de tiparire, basca drepturile de autor.

MIHAELA STÎNGĂ

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Reclame

Trackback URI

%d blogeri au apreciat asta: