~ Alexandru Ruja: „Printre cărţi“

ALEXANDRU RUJA, PRINTRE CĂRŢI, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006, 370 p.; critică şi istorie literară 

Titlul acestei cărţi nu este o metaforă. Dimpotrivă, o pură realitate. O realitate a existenţei mele. Trăiesc de o viaţă printre cărţi, care nu doar că au devenit obişnuinţe zilnice, dar au şi intrat în structura existenţei mele. M-am apropiat de cărţi în copilărie şi de atunci le-am rămas un devotat cititor. Doar că atunci citeam din pură curiozitate, dar cu plăcere şi cu o anumită naivitate; şi fără nici un discernământ critic. De citit, citesc şi astăzi cu plăcere.

Critica literară, pe care o practic din anii studenţiei, m-a condus către profesionalizarea cititului şi către responsabilizarea scrisului. Spun adesea cu o doză de exagerare, dar care ascunde un sâmbure de adevăr, că am citit hectare de pagini. Din această epopee a lecturii am selectat şi cărţile despre care am scris. Dar, evident, cărţile pe care le-am citit au fost mult mai multe. Nu am ocolit niciodată cărţile scriitorilor de lângă mine, ale celor din spaţiul meu de existenţă culturală, care a fost dintotdeauna unul marginal. Dimpotrivă, am urmărit şi urmăresc traseul creator al acestor scriitori, am scris şi scriu consecvent despre cărţile lor. Spaţiul marginal îşi are importanţa sa. Nu poate exista centru fără margine. Diversele schimbări în timp pot modifica ierarhia.

Constat din activitatea directă cu tinerii că interesul pentru lectură a scăzut astăzi chiar şi în cazul studenţilor filologi. Cauzele sunt multiple şi nu îmi propun să le desluşesc aici. Sunt conştient că nu oricine poate gusta şi suporta deliciul şi supliciul cititului. Cred, însă, că o structură culturală complexă nu se poate realiza în afara lecturii cărţilor, indiferent de formatul acestora (carte pe hârtie, carte electronică etc.). De aceea îndemnul la citit va fi unul permanent. Iar volumul Printre cărţi este şi un exemplu viu al pasiunii lecturii. Apropierea de acest volum ca şi de cărţile comentate aici ar putea fi un gest de repunere a cititului la nivelul importanţei pe care îl are în formarea intelectuală. De aceea îl propun celor aflaţi la vârsta formării prin studiu cu toată deschiderea relaţiei de o viaţă cu tinerii studioşi. Mai ales că stimularea mea pentru lectură vine şi pe filiera legăturii permanente pe care o am cu generaţii succesive de elevi şi studenţi.

Cele două secţiuni ale volumului – Deliciul şi supliciul lecturii şi Dinspre literatura spaţiilor marginale reprezintă o proiecţie de istorie literară, dar şi o exegeză critică şi nu în ultimul rând o invitaţie de revenire la lectură. Cititorul va găsi texte critice şi perspective hermeneutice despre opera lui L. Rebreanu, I. Pillat, I. Vinea, Agârbiceanu, Voiculescu, G. Călinescu, M. Eliade, M. Vulcănescu, Panait Istrati,dar şi despre Petre Stoica, Mircea Ivănescu, Emil Brumaru, Livius Ciocârlie, N. Steinhardt, sau despre Ion Arieşanu, Horst Fassel, Dan Negrescu, I.M. Almăjan, P.E. Banciu, Eugen Dorcescu, Ion Jurca Rovina, Aurel Turcuş, Duşan Petrovici, Ion Chichere, Ştefan Munteanu, G.I. Tohăneanu şi alţi scriitori. 

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Trackback URI