~ Rodica Elena Lupu

# Pentru mine, cartile nu sunt altceva decat scrisori mai groase, scrise pentru prieteni necunoscuti. Din cele mai vechi timpuri cei care au scris nu au stiut ca aceste scrisori mai groase ar putea ajunge la un om  din alta epoca si în diferite puncte ale pamantului. Orice pagina de acest fel este o seductie la distanta, o erotica a departarii. Experienta, gandurile unui om s-au depozitat aici si apoi s-au preluat de alte generatii. Am scris si voi scrie despre tara mea, pentru ca, oriunde m-ar duce valul, ma cheama la el Ardealul si iarba verde de acasa, sa ma ratacesc prin lume nu ma  lasa. Sunt doar cateva cuvinte scrise pe coperta cartii mele „Vacante, vacante… Romanie plai de dor”, publicata de Editura Anamarol in anul 2003. Voi fi alaturi de toti cei care isi iubesc cu adevarat tara in care s-au nascut.

# Fiecare om primeşte la naştere o sămânţă celestă care îi va influenţa soarta personală. Aceasta va rodi sau nu, funcţie de condiţiile de dezvoltare dar şi funcţie de modul în care omul înţelege să-şi  respecte zestrea celestă. Cel care se va strădui să-şi pună în valoare calităţile pozitive – cinstea, blândeţea, hărnicia – şi va lichida trăsăturile negative – necinstea, lenea, orgoliul – va avea o viaţă frumoasă, plină de succes şi fericire. Lupta dintre bine şi rău se  duce în fiecare om. Soarta întregii omeniri depinde de fiecare om, de succesul său în lupta împotriva părţii negative din el însuşi. Atenţionez cititorii că tot ceea ce scriu are la bază fapte reale. Unii rău-voitori îmi vor reproşa, poate, identificându-se prea des cu  realitatea din scrierile mele. Ce aş putea să le răspund? De ce am relatat aceste aspecte? S-o fac pe interesanta? Nu! Sunt un fel de martor sau reporter care transmite ceea ce „vede”, adică ceea ce simte şi intuieşte cu privire la aceste realităţi care se petrec în jurul lui. Am pus şi pun mereu problema pentru a determina fiecare cititor să gândească şi să găsescă adevărul pe căi proprii. Sunt absolut sigură de Forţa care ne ocroteşte şi de Speranţa care o însoţeşte.

# Trecutul este o parte din noi înşine, cea mai importantă parte. Valul care ne poartă, seva care ne dă viaţă, ne vin din trecut. Ce-ar fi oare un copac fără rădăcină? Ce-ar fi fluviul fără izvor?  Toate lucrurile care sunt pline de amintiri degajă o visare care te îmbată şi care te face să mergi rătăcind mult timp. Cerul pe care-l vedem nu-i prezent, el este trecut. Cerul actual ne este necunoscut; noi n-avem în faţa ochilor decât ieri, un ieri care  pentru anumite stele datează de milioane de ani. Există un spectacol mai mare decât întinsul mării: cerul. Există un spectacol mai mare decât cerul: sufletul omenesc. Fiecare om în noaptea sa merge spre lumină. A doua natură se  contopeşte cu prima. Mereu acelaşi lujer, dar cu o altă floare. Sufletul are iluzii aşa cum pasărea are aripi; este ceea ce îl susţine.

Rodica Elena Lupu

 

 

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

 

Trackback URI