~Ritualuri şi comuniune – „Adina şi cartea“

Braţe cu flori coborând pe trepte la pol.

Mi-am pus părul şi ochii verzi. Mi-am pus şi un tricolor mic, tricotat, primit cu o zi înainte de doamna Elena Dârjan, protagonistă şi ea la evenimentul legat de tradiţii. L-am prins cu un ac de siguranţă pe pieptul rochiei cusute în dimineaţa aceasta, de mână. Apoi, am pornit la Librăria Universităţii, cu un căruţ de cărţi, unde deja invitaţii mă aşteptau. M-am strecurat eu printre unii dintre ei, am coborât la subsol unde fotografiile mele şi ale prietenilor mei mă aşteptau pe pereţi. Telefon de la Iaşi, telefon de la Bucureşti, telefon de la Bucureşti. Trei oameni de departe îmi sunt aproape, îi iau cu mine şi îmi întâmpin invitaţii. Căldură aşa de mare şi îmbulzeală şi mai şi, încât nu am cum ajunge la pupitrul unde mi se anunţă numele, printre autorii fotografiilor expuse. Dar asta e, rămân mai în spate, unde se mai poate respira şi mă bucur că am răgaz să vorbesc puţin cu dragii şi importanţii mei invitaţi: Hanna Bota, domnul Brudaşcu şi domnul Cristofor. Coboară încă, invitaţi. Râuri de braţe alunecând în subsolul Polului Cultural, cu flori. Pesemne că ghiciseră ei de undeva cât îmi plac. Dar nu ştiu de unde fiindcă povestirea cu mine-copil, când furam flori, nu e pusă pe undeva pe la vedere. Poate din cauza părului meu verde.

– Sărut-mâinile! Să ştiţi că Marcel Mureşeanu vine doar pentru cartea dumneavoastră!

– Ştiu! răspund domnului pe care îl văd foarte des, îl ştiu foarte bine din vedere, dar spre ignoranţa mea, nu i-am reţinut numele.

– Mi-a zis că vine la Adina. Care, Adina? am zis. Ungur! mi-a răspuns. Aha, Adina Ungur, păi aşa spune! Adică, păpuşa sau marioneta aceea care nu are nevoie de sfori ca să se mişte. Sigur că da, o ştim! Păi, mergem şi noi! i-am zis lui Marcel şi am venit la Adina. Sărut-mâinile!

Ştiam că domnul Mureşeanu mă va onora cu prezenţa, doar eu îl invitasem să spună câteva cuvinte despre carte, la lansare. Altcineva, extrem de inspirat îmi spune că astăzi voi interpreta rolul de poetă. Şi cât adevăr grăise!

Căldură mare, cum ar spune Caragiale, copii, părinţi, bunici, artişti, scriitori, prieteni, căldură, înghesuială, forfotă, zid de oameni peste care nu reuşesc să văd nimic, căldură, copii şi iarăşi căldură.

____________________________________________________________________________
Câteva gânduri.

Mulţumesc celor care au colaborat la apariţia acestei cărţi şi au scris primele referinţe la ea, scriitorii Marcel Mureşeanu, Luminiţa Suse, Florin Ţupu şi cei care deja au rostit câteva cuvinte prezentând-o, Hanna Bota şi nu în ultimul rând domnului Dan Brudaşcu, pentru dorinţa pe care au avut-o de a se apropia şi de a prezenta „Calvaria” mea.

Mulţumesc tuturor celor prezenţi la lansare pentru faptul că şi-au rupt câteva ore dintr-o după-amiază călduroasă!

Invit pe cei de doresc să parcurgă volumul să îl citească de la început până la capăt, chiar dacă nu într-o singură lectură, ci una segmentată. Însă şi una aleatorie este bine venită!

Cartea, în cele trei cicluri distincte, cuprinde 33 de poeme, număr egal cu vârsta mea. Am auzit adeseori aceste cuvinte: „Nu se mai citeşte poezie! Ar fi bine să-ţi publici proza!” Am răspuns cu toată convingerea că va veni şi rândul acesteia, dacă voi trăi până atunci. Fiindcă cele şase manuscrise care aşteaptă de ceva timp să fie finisate şi tipărite, nu pot fi publicate deodată. Însă, exact aşa cum un actor simte în clipa în care este pe scenă că interpretarea lui a captat atenţia şi sufletul publicului şi eu am convingerea că poeziile mele ajung deja la sufletele celor care vibrează cu ea. De aceea, mulţumirile mele se îndreaptă şi către toţi cititorii mei pe internet, cei care au citit, rezonat şi emis păreri, dând în acest fel, un rost poeziei mele.

Celor care cred în mine şi în poezia mea, le mulţumesc!

Mulţumesc celor care au fost alături de mine, în momentele dificile!

Mulţumesc mamei mele care probabil se bucură cel mai tare de această apariţie editorială, de acolo, unde este.

Nu este uşor să faci un copil care să-ţi semene atât de mult, deşi e confortabil să simţi că versul are aceeaşi consistenţă cu tine. Riscul poate apărea ca atunci când începi să nu te placi pe tine, să începi să nu-l mai placi, mai ales pe el. Dar mi-l asum şi cu voia dumneavoastră, merg mai departe!

ADINA UNGUR

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Trackback URI