~Nicolae Georgescu

Cartea la care lucrez 

Şantierele mele se distribuie în zone oarecum opuse. Una dintre ele priveşte cercetarea, alta are ca orizont literatura propriuzisă iar o a treia  stă sub semnul traducerii din elină. Mă opresc asupra acestor trei ipostaze pentru că sunt aproape configurate, adică stau gata să intre în coperte. Nu ştiu, însă, ce soartă vor avea cărţile resăective – nu în sensul că nu ar avea condiţii materiale de salt în realitate, ci mai degrabă în sensul căutării mele interioare. De mult timp a crea în zona istoriei literare înseamnă, pentru mine, a te adapra la creaţiile anterioare, adică a nu te rupe, a nu jigni înaintaşii , etc. Nu e vina mea că am acumulat atâtea informaţii despre Eminescu – şi nu e vina lui G. Călinescu, de pildă, că i-au scăpat foarte multe dintre ele. Am da tun exemplu. De obicei – exemple sunt cu zecile aici –cine află ceva nou îi înjură pe toţi înaintaşii care nu ştiau acel lucru. Pe mine mă interesează unghiul de atac a subiectului, ca să zic aşa, adică acel tip de abordare care să aducă şi noutate dar, în acelaşi timp, să respecte şi înaintaşii. În acest sens, cred că anul acesta voi definitiva cartea „Un an din viaţa lui Eminescu”, ce se referă la perioada martie 1881- aprilie 1882 , carte torenţială în privinţa informaţiei ( ziarul „Timpul” discutat şi judecat în Parlamentul României, şedinţa întreruptă pentru a fi chemaţi la bară redactorii şefi ai mai multor ziare printre care şi Eminescu, desigur –  apoi , imediat, liberalii hotărând  întreruperea  definitivă a  dezbaterilor ca să propună o sărbătoare în locul  acestor discuţii – şi astfel se propune proclamerea Regatului ) – dac căutându-şi, de câţiva ani buni cadenţa în teoria mea despre eminescologie ca ştiinţă a continuităţilor discontinui…

Ca literatură, am „stors” dintr-un roman de circa 7oo de pagini un roman mai mic, de o sută şi ceva de pagini, şi este aproape gata de tipar. Se cheamă „Hoţul de păgubaş”  şi descrie viaţa ţărănească într-un sat de deal în anii 196o. Personajul principal ar fi o vacă, în sensul că cel care are grijă de ea, un copil de vreo 12-13 ani, este cu totul absorbit de ideea de a o vedea sătulă, liniştită, curată ,etc. El trebuie să mai şi fure, să mai şi plătească… Vreau să subintitulez cartea „romanţ” sau „romanţ antibucolic”  – şi oscilez.

Traducerile sunt din Eschil. Am pregătit pentru tipar „Perşii” şi „Agamemnon”, cu niote şi comentarii. Sunt traduceri în versuri direct din limba greacă şi dezvoltă, în note şi comentarii, teoria despre „hybris” pe care o consider foarte actuală.

Care dintre şantierele mele se vor închide anul acesta, nu ştiu – dar sper ca baremi unul dintre ele  să-mi uşureze sufletul pentru viitor. 

N. Georgescu

_________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Trackback URI