~Alexandru Nemoianu – „Fragmente din vremea persecuţiilor“

A aparut la ed. Carpathia Press o noua carte a marelui scriitor Alexandru Nemoianu. “Fragmente din vremea persecutiilor” contine eseuri, “insemnari razlete” si adnotari scrise de autor in anii 2005 si 2006. Cateva doar sunt reluari din volumele anterioare “Intamplari si Vise”, “Taramuri”, “Treziri” si “Acum”; insa acestea nu constituie decat elemente de fundal sau adaosuri pentru o intelegere nuantata a pozitiei intelectuale si a optiunilor. Directia de organizare a acestei carti dezvolta in mod natural opera de ganditor crestin a lui Alexandru Nemoianu fiind un punct de vedere nou si articulat asupra “modelului existential romanesc”. Volumul continua o admirabila opera de istoric al culturii, de eseist al etnologicului si de “povatuitor” in traditia bizantina a literaturii romane pe care astazi el o intruchipeaza stralucit.
______________________________________________________________________________

Conflictul vremii noastre este cel dintre „neamuri“ – realităţi istorice şi spirituale indivizibile şi indestructibile – şi „globalismul“ demonic, viziunea pulverizării în lipsă de semnificaţie. Fiecare ţară şi neam au de înfruntat acest conflict într-o manieră specifică, deoarece trăim în timp istoric, real. În România lupta contra „neamului“ se dă prin „ideologia descurajării“. Aceasta „ideologie“, în fond, este şi simplă şi simplistă. Ea caută să denigreze, sau măcar să relativizeze, toate şi fiecare dintre valorile româneşti, de la evenimente şi personalităţi istorice la figuri şi personaje mitice, de la ªtefan cel Mare şi Eminescu la Ileana Cosânzeana şi Făt Frumos. În esenţă, lupta se dă împotriva „modelului existenţial românesc“, a înţelegerii româneşti a rostului vieţii, a diferenţei dintre „bine“ şi „rău“. Această luptă are un scop sinistru. Surparea identităţii naţionale, a valorilor care susţin această identitate, reprezintă pasul decisiv în doborârea credinţei în rostul istoric al unui Neam. Iar după ce această încredere ar fi doborâtă, trecerea sub ocupaţie străină, fizică şi morală, ar fi un pas prea lesne de făcut. Promovarea acestei „ideologii a descurajării“ este rostul actualelor administraţii din România. Un simptom al modului de acţiune – „modus operandi“ – al acestei ideologii l-am văzut la începutul lui Martie, 2006. Într-un interviu, Horia Roman Patapievici, o figură dubioasă a noilor conducători din România şi care are „meritul“, de neinvidiat, de a fi autorul unora dintre cele mai obscene insulte la adresa Neamului Românesc şi care, în chip sfidător, a fost instalat ca „Preşedinte“ al Institutului Român de Cultură, a prezentat un „program“ de lucru cu „diaspora“ românească. Un program absolut jalnic. Horia Roman Patapievici (secondat, şi poate direct conciliat, de către, întotdeauna prezentul, Vladimir „Tismeneanul“) afirmă că se trudeşte să organizeze un soi de conferinţă a circa douăzeci de profesori de limba română de pe la felurite Universităţi din SUA. HRP mărturisea că, după credinţa lui, acei oameni ar reprezenta şi „diaspora“ românescă din SUA şi că tot ei ar avea putinţa să schimbe „imaginea“ României după placul administraţiei pe care el (HRP) o reprezintă. În fond, el (HRP) nu făcea decât să înfăţişeze o cutremurătoare sărăcie de gândire şi imaginaţie.

„Imaginea“ României în SUA o fac faptele şi performanţele româneşti iar cei care pot face o diferenţă de prezentare nu sunt douăzeci de profesori ci cele câteva sute de mii de Români – Americani, parte a naţiunii americane şi păstrători ai „modelului existenţial românesc“. Aceştia sunt cei care, americani fiind, continuă să „trăiască“ româneşte. Nu în formă, ci în duh. Ceea ce HRP nu poate înţelege este împrejurarea că acest duh de trăire nu poate fi nici schimbat şi nici „influenţat“ prin decizii şi încă mai puţin prin „ideologia descurajării“, a insultei programate a tuturor valorilor româneşti. Pentru Românii – Americani renunţarea la „modelul existenţial românesc“ este cu neputinţă de făcut, ar echivala cu sinuciderea morală, spirituală şi fizică. Iar sărăcia de imaginaţie HRP şi-o etalează prin absurda reluare a unor tactici folosite de regimul de ocupaţie comunist al României.

La fel ca şi actualul regim (care în esenţă îi este odraslă spirituală) cel comunist credea că douăzeci, treizeci de mercenari pot modela comportamentul Românilor-Americani. Dar aşa cum lozincile comuniste au fost înlăturate cu scârbă la fel şi ideologia descurajării va fi înlăturată cu scârbă de către Românii – Americani. Viaţa lor se află sub un semn veşnic, cu un trecut practic fără început şi care viaţă nu va putea fi schimbată de administraţii vremelnice reprezentate, fără glorie, prin indivizi de felul lui Horia Roman Patapievici.
________________________________________________________________________________

UNIVERSUL CARTILOR este un proiect experimental apartinand de ARP-ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI din ROMANIA. Revista cu acest titlu contine stiri si articole despre scriitori, mediul literar si soarta cartilor in istorie ca si informatii despre cartile in curs de aparitie si proiectele scriitoricesti in pregatire. Colaborarea la revista on-line UNIVERSUL CARTILOR este deschisa oricarui autor care doreste sa-si promoveze cartea aparuta recent si care considera util sa-si dezvaluie aspecte din laboratorul de creatie personala . Articolele sau prezentarile de carte trebuie sa se incadreze in limite de spatiu rezonabile. Expeditia textelor se face la adresa de e-mail arp.contact@gmail.com. La aceeasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite orice puncte de vedere privind viata editoriala si mediul cultural romanesc. Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti, cu caractere „Arial“, la marimea de 10 pixeli. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat, colaborarea este onorifica.

Preluarea stirilor cu caracter de informatie publica aparute in revista UNIVERSUL CARTILOR este posibila si gratuita ;pentru preluarea articolelor semnate de un anumit autor, este necesara incuviintarea acestuia. Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect. Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei.

Revista apare prin grija unui Comitet Editorial. Editor Delegat: GABRIELA CHIRCEA

Lasă un comentariu

Be the first to comment!

Lasă un comentariu

Trackback URI