~Ioan Bozac: Despre cărţile mele

Am ocazia sa va prezint cele trei carti care mi-au aparut pana acum. Iata, deci, ce voiam sa stiti despre ele:

In octombrie 2004 a iesit „O alta lume – Amintiri din tinerete, si nu tocmai”, la editura Criterion Publishing, condusa de dl. Gabriel Stanescu – personalitate remarcabila intre intelectualii exilului romanesc. Domnia-sa m-a incurajat sa public cartea, in urma colaborarii mele la revista „Origini” (Romanian Roots), pe care o conduce. Totodata, mi-a facut onoarea de a fi prezent la lansare, precum si de a se referi favorabil la mine, intr-un interviu acordat Radio Renasterea (al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului).

Lucrarea – inceputa in primavara lui 1989 in singuratatea din Petrova-Maramures, unde eram medic de circumscriptie – are doua parti. Prima – intitulata „Impresiile unui medic de tara” – contine descrieri ale unor locuri si situatii cu totul noi pt. mine. A doua – intitulata „Surghiunul” – este un fel de roman autobiografic, zugravind ce am trait la ruperea de orasul pe care nu-l parasisem decat in vacante in cei 28 de ani de pana atunci.

La vremea cand eram acolo apucasem sa redau doar prima luna a noii mele existente. Dupa cativa ani, recitind acele caiete, mi-am zis ca scrierea e cam naiva, deci am abandonat-o. In 2001 insa, cand am gasit din nou caietele (pe care le credeam aruncate), am vazut altfel situatia, mai ales ca m-a incurajat sotia. Astfel s-a nascut o istorisire de viata, incheiata la Ajunul Craciunului lui 1989. In aceasta ordine de idei trebuie sa adaug ca, la lansare, dl. Stanescu a apreciat ca lucrarea prezinta si valoare documentara. Mai presus de modul cum am perceput evenimentele din decembrie ’89, cred ca era vorba de faptul ca ma fost martor la ridicarea celor din Petrova impotriva asa-zisei sistematizari a satelor. De altfel, acest capitol al cartii a aparut separat in almanahul „Origini” 2005, sub titlul „Revolta din Petrova”. L-am si tradus (cu titlul „The uprising of Petrova”) pt. site-ul writesight.com, din S.U.A.

Desi cartea a avut in general o primire buna, la lectura i-am gasit destule stangacii, astfel ca deja am elaborat editia a II-a – si din motivul ca am vrut sa pun mai mult accent pe aspectele generale, in defavoarea celor cu totul personale – deci de interes restrans. Vorbind de receptarea favorabila, ma simt dator sa va multumesc ca ati publicat recenzia extrem de elogioasa a d-lui Ion Constantine scu – cunoscut scriitor si ziarist clujean, de altfel.

A doua carte se numeste „Jubileul unui microbist”. Si aici titlul l-am vrut sugestiv: descrie cele 10 turnee finale ale campionatelor mondiale de fotbal ce le urmarisem in momentul cand am inceput-o, de la cel din Anglia (1966) pana la cel din Japonia si Coreea de Sud (2002). Am terminat-o la inceputul lui 2005, insa timp de un an nu am gasit editura, in conditiile dorite de mine, adica sa considere ei ca merita publicarea. Tot raul a fost spre bine; astfel am mai cizelat exprimarile. In plus, am gasit pe Internet editura Rovimed, din Bacau, care mi-a facut o oferta buna. Eram dispus sa o accept, atat de mult tineam sa-mi comunic ideile din lucrare. Am avut, insa, placuta surpriza ca directorul sa-mi comunice ca a ramas profund impresionat de continutul lucrarii, deci se angajeaza sa scoata 60 de exemplare. Astfel, am avut bucuria sa fiu publicat in maniera „clasica”. De altfel, cartea se gaseste pe site-ul editurii ( www.rovimed.com).

Cred ca as fi scris despre turneul final din Germania, de anul trecut, chiar daca nu mi-ar fi aparut cartea despre care tocmai am relatat. Mi-am zis ca trebuie sa redau atatea turnee finale cati jucatori sunt intr-o echipa de fotbal. De aici a venit imediat titlul: „Al unsprezecelea”. A fost lucrarea elaborata cel mai rapid – chiar in cursul desfasurarii evenimentelor. La exact o luna de la finala, ii dadusem forma definitiva. Varianta tiparita a iesit la inceputul acestui an, cu colaborarea clubului CFR Cluj, prin dl. Arpad Paszkany. O succesiune nefavorabila a evenimentelor m-a impiedicat sa o lansez deocamdata, dar imi voi duce la indeplinire si acest proiect. De altfel, pot sa consider ca o asemenea lansare a fost deja facuta – si a fost extrem de onoranta pt. mine, chiar daca nu am fost prezent la fata locului; la recentul Targ de carte de la Leipzig, cartea despre care relatez, impreuna cu „O alta lume”, a flancat :Saptamana rosie”, a lui Paul Goma.

Mai mentionez ca am trimis cate un exemplar din fiecare carte la biblioteca din Olesnica – Polonia, la cererea directorului acesteia, dl. Tadeusz Glowinski, caruia i-a atras atentia activitatea mea pe site-urile literare americane.

IOAN BOZAC

Trackback URI