~Victor Martin: „Partidul de export“, un nou roman science fiction

Cel mai recent roman science fiction al scriitorului Victor MARTIN, numit « Partidul de export », este o epopee politic-science fiction. Prima parte a acesteia a apărut în anul 2004 sub numele  « Elogiul muncii de partid », iar partea a doua în 2007 sub numele de « Noaptea oraşului ilustrat ». Din cauza asta, faptul că poate fi considerat o reeditare e numai o părere.

Multe fragmente, luate separat, au note orwelliene, iar, în ansamblu, scrierea e o epopee de natură tolkieniană. O epopee politic-science fiction. Originalitatea constă în tratarea diferită a politicului şi în crearea unei mitologii fără precedent, totul tratat cu mijloacele science fiction-ului. Trece, firesc, de la „cea mai anormală lume posibilă” orwell-huxley-ană, la cea mai normală lume imposibilă, caracteristică SF-ului.

„Partidul de export” nu este nici un roman greoi, nici uşurel. Este un roman greu, care se citeşte uşor, autorul reuşind să te ţină în priză pe sute de pagini. Este o „construcţie romanescă multidimensională, dinamică”.

„Atmosfera pseudo-hormonală creată în unele pagini ţine treaz interesul cititorului, deoarece sugerează o perversitate permanentă, care, de fapt, rămâne o caracteristică a politicii. În mod surprinzător, multe dintre personajele aflate la cheremul unor ofiţeri sau lideri de partid interesaţi în special de binele propriu sunt, în adâncul sufletelor, nişte Abrahami vieţuitori în Sodoma”, spune scriitorul şi criticul literar Gyorfi-Deak Gyorgy.

Nu este un roman al unei realităţi „în oglindă”. Este un roman al unei realităţi de cealaltă parte a oglinzii. Autorul nu prezintă o lume deformată, ci o lume aşa cum o vede el deformată. Ai tot timpul impresia că merge spre fantastic; abia la urmă, dacă te gândeşti bine, îţi dai seama că, în ansamblu, cartea e pur şi simplu science fiction. Acest roman îţi dă de gândit. Înţelegerea crează dependenţă, iar cele citite în acest roman nu deşteaptă decât pe cei deja deştepţi.

Din romanul „Partidul de export” se desprind multe idei, dar cea mai interesantă dintre acestea e chiar tehnica de abordare a acţiunii, neavând nimic de-a face cu literatura SF românească, nici americană, care se autopastişează până la epuizare. Ideile nu au prea mare importanţă; importantă e maniera literară de abordare a acestora.

Lumea creată de Victor Martin e mai credibilă decât lumea în care suntem nevoiţi să trăim. Dacă ne gândim bine, într-o astfel de lume se poate trăi bine. Numai într-o lume a ideilor se mai poate trăi bine.

Scriitor science fiction considerat satiric, autorul „Partidului de export” te face să treci de la „grăbeşte-te încet!”, la „grăbeşte-te în glumă!”. „Satira lui Victor Martin e senină, de om care ştie să se amuze pe seama ţintelor sale; ea cheamă frecvent anecdoticul între instrumentele menite s-o îmblânzească. În măsura în care se poate deduce un fir narativ, acesta se desfăşoară lejer printre calupurile de dialog, ca o panglică de scotch care adună cu lipiciul ei vorbe de duh, calambururi inteligente, situaţii comice, fabule năstruşnice…”, spune scriitorul şi criticul literar Mircea Opriţă.

VICTOR MARTIN

Trackback URI